Aeroporti Adem Jashari ne vitin 2016 pati 1.75 milion udhetare

Driton Hyseni, menaxher i planifikimit të fluturimeve dhe marketingut ka folur për zhvillimet e fundit në këtë aeroport pas përkeqësimit të motit nga e enjta e javës së kaluar. “Erërat e forta ndikuan që të enjten të ndalen operimet, ndërkaq të premten janë anuluar 20 fluturime kurse kanë fluturuar 17 sosh, të shtunën kemi pasur 84 vajtje ardhje me 11 mijë pasagjer, po ashtu sot kemi 32 vajtje e ardhje”, ka thënë Hyseni.

Se kush duhet ta marr përgjegjësinë për anulim të fluturimeve, Hyseni ka bërë me dije se, kjo çështje është e rregulluar me norma ligjore ndërkombëtare jo vetëm në Kosovë.

Sipas tij, kompanitë ajrore janë përgjegjëse, madje kur ka kushte atmosferike dhe s’mund të ketë fluturime kompania është e obliguar që në opsionin e parë duhet t’i akomodojë udhëtarët e më pas t’u krijojë kushte për fluturime. “Aktualisht jemi kthyer në normalitet, sot janë 32 fluturime vajtje- ardhje me rreth 4000 pasagjerë”, ka thënë ai në emisionin e mëngjesit në RTK.

Ndërsa rreth pastrimit të pistave dhe përgatitjes për fluturime e aterime, Hyseni ka thënë se kompania përgjegjëse për aeroportin ka bërë investime të jashtëzakonshme.

“LIMAK ka bërë investime në infrastrukturë dhe kemi pajisje për pastrimin e pistave, po ashtu edhe personeli është në gjendje gatishmërie. Mjegullua është një faktor që na shkakton probleme por me gjasë sivjet e ka kursyer aeroportin”, tha ai. Sipas tij, viti 2016 ka qenë një vit rekord për ANP-në rreth 1 milion e 750 mijë udhëtar, dhe ka një rritje prej 12.5 për qind. “Sa na përket neve që kompanitë të rrisin numrin e fluturimeve, ne kemi bërë disa zbritje të taksave në aterime e gjëra tjera, pra ne i kemi stimuluar në këtë drejtim”, tha ai.

Si aterron aeroplani ne mjegull

Mënyra më e thjeshtë dhe primitive e pilotimit dhe uljes në aeroport është vëzhgo dhe piloto, që do t’thotë se piloti shikon nëpër dritare për t’parë se nga po shkon. Por, për shkak të kushteve meteorologjike, e veçanërisht mjegullës, kjo metodë shpesh nuk është e mundur.Në ato raste përdoren sistemet e aterrimit me instrumente (ILS).

ILS-localiser-radiation-characteristics

ILS-të janë sinjale precize të radios që emitohen në një drejtim të njohur, në bazë të së cilave aeroplanit dhe pilotit i transmetohet lokacioni në relacion me këto referenca imagjinare. ILS lejon ‚uturimin në një pjerrësi kse mbi ipërfaqen horizontale të terrenit, zakonisht prej 3 shkallësh, duke ofruar udhëzim vertikal (në anglisht glideslope) apo pjerrësia e uljes, dhe një sinjal tjetër, i cili mundëson gjetjen e shmangies horizontale prej pistës (ang. localizer) apo udhëzim horizontal. Ekzistojnë tri kategori të mëdha të ILS-së, të kategorizuara në bazë të precizitetit të sinjalit dhe nivelit të ulët të dukshmërisë që lejojnë.

 • Kategoria I (Cat I) lejon “lartësi të vendimit” jo më pak se 61 m dhe dukshmëri vizuale të pistës jo më pak se 550 m ose shikueshmëri jo më të vogël se 800 m.
 • Kategoria II (Cat II) mundëson aterrim me shikueshmëri vertikale prej 30 m dhe horizontale prej 350 m — kjo kategori përdoret në Aeroportin e Prishtinës.
 • Kategoria III (Cat III) ndahet në tri nënkategori: IIIa 15-30 m në vertikal dhe 300 m në horizontal; IIIb 0-15 m në vertikal dhe 75-200 m në horizontal dhe IIIc 0 m në vertikal dhe 0 në horizontal, apo ulje plotësisht automatike.

Në momentin që piloti e mbërrin lartësinë e vendimit, nëse nuk e sheh pistën, gjë që shpesh ndihmohet nga drita të intensitetit të lartë, ai/ajo duhet të anulojë uljen dhe llojë procedurat e ngritjes

ILS-uhf-glideslope-radiation-characteristics

Aeroporti i Prishtines Anulohen të gjitha fluturimet për shkak të mjegullës

Zyrtarë të Aeroportit Ndërkombëtarë të Prishtinës, Adem Jashari, bëjnë të ditur për Radion Evropa e Lirë, se për shkak të mjegullës së dendur nuk ka asnjë aterim apo fluturim në këtë aeroport.

Zyrtarja për informim në Aeroportin e Prishtinës, Valentna Gara, thotë se nga dje pasdite e deri më tash nuk ka pasur fluturime. Ajo tregon se një numër i madh i udhëtarëve po presin në ambientet e aeroportit.

“Pasagjerët i udhëzojë që t’i kontaktojnë kompanitë e tyre ajrore dhe ata merren me secilin rast veç e veç”, thotë Gara

Prishtina International Airport ‘Adem Jashari’ Limak Kosovo is ‘Getting ready for the World!

Prishtina International Airport ‘Adem Jashari’ Limak Kosovo opened the doors to allow the first and last visit of media having access to all New Terminal facilities of the PIA  ‘Adem Jashari’ which is being constructed before opening doors to passengers.

This visit included not only the new terminal but all airport facilities such as underground tunnels, mechanical and electrical rooms as well as air traffic control tower that would be accessible only by the airport employees in the future.

By this visit Prishtina International Airport ‘Adem Jashari’ ensures public that it is ready to open the gate to the world.

In this occasion the Limak Project CCO Haldun Kokturk emphasized that around 85% of the construction has been completed within a very short period of time of only 2 years whereas the remaining will be completed before the deadline in autumn.

prishtina-international-airport-adem-jashari

Except the fact that airport posseses modern architecture it will also be one of the most modern airports in Balkan-equipped with latest technology on the market. The New Airport Terminal consists a parking lot with the capacity of  1750 vehicles to be accommodated.

According to Public Private Partnership agreement this terminal was to be constructed of 27000 square meters whereas Limak Construction has almost doubled its space by expanding it to 42000 square meters, including additional passengers connection bridges from 3 to 4 ‘ stated Mr.Kokturk.

What is the most impressive part of the terminal a monument of Adem Jashari in the entrance of terminal.

After the construction work this airport will make efforts to have a public scheduled transport from capital city to airport and vice versa.

„First impressions of a country are gained by its airport representation“, Prishtina International Airport ‚Adem Jashari‘ Limak Kosovo is more than ‘Ready for the World’.

Pristina New York 705 € – Austrian Red Ticket

Austrian red|ticket Offers – including return flight

With the Austrian redticket you always find the best bargain for your Austrian Airlines flight at a glance. Concerned about hidden fees? The Austrian redticket covers outward and return flight including all taxes and fees. Get free drinks & snacks on board, earn miles, and take advantage of mobile or web check-in at no additional cost.

Austrian-prishtina-new-york

Offers Flyksa, Kosova Reisen, Malesia Reisen, Airprishtina

Kosova Airlines Ofertat

 • Stuttgart – Prishtina 99.–EUR
 • München – Prishtina 59.–EUR
 • Düsseldorf – Skopje 59.–EUR

 

Düsseldorf: +49 (0) 211 17 39 930 , Stuttgart: +49 (0) 711 87 03 06 90 München: +49 (0) 89 97 30 66 42
Frankfurt: +49 (0) 69 25 66 760 Vienna: +43 (0)1 319 10 74 Vienna: +43 664 233 63 06
Prishtinë: +381 (0) 38 220 220 Berlin: +49 (0) 30 56 82 14 79 Hannover: +49 (0) 51 13 36 29 09
Hamburg: +49 (0) 40 30 39 47 58 Zürich: +41 (0) 44 315 59 59

airkosova-bileta

 

Kosova Reisen ofertat

 • Prishtinë – Zurich Ma, 08 TET 2013, 14:40 149 CHF *
 • Prishtinë – Zurich Ma, 08 TET 2013, 10:50 129 CHF *
 • Zurich – Prishtinë Ma, 08 TET 2013, 11:50 149 CHF *
 • Zurich – Prishtinë Ma, 08 TET 2013, 07:40 149 CHF *

ZÜRICH Tel: +41 44 215 20 20 E-Mail: info@kosovareisen.com
KOSOVË Gjakovë +381 390 321 091, Pejë +381 39 432 471 Prizren +381 29 242 110 Prishtinë +381 38 241 111 Continue reading Offers Flyksa, Kosova Reisen, Malesia Reisen, Airprishtina

Valahia Air starting flights from Germany to Prishtina and Skopje

A Romanian start-up, Valahia Air, plans to launch scheduled commercial operations soon with two former Contact Air Fokker 100s. The airline plans to operate the aircraft on behalf of the German tour operator Flywings. Valahia’s first routes will launch from several German cities to Pristina and Skopje. The new airline is expected to be launch around the winter holiday season. Up until now, Valahia Air provided business air charter services with Piper twin piston aircraft. The airline is based in Bucharest.

Valahia Air will conduct flights under the name Flywings Airlines and the first plane of its fleet, a Fokker 100, is waiting patiently, painted in new colors and registered in Romania (YR-FLW), somewhere in Germany.

valahia-air

Valahia Air is trying to enter into a very busy segments from Prishtina and will compete directly with local companies which operate with charter flights from Pristine to main German Cities, meantime BelleAir, Germanwings and Airberlin are among most successful ones currently handling most of the passengers from and to Prishtina for German cities. Continue reading Valahia Air starting flights from Germany to Prishtina and Skopje

Prishtina Airport Flight Schedule and New Terminal update

 • FLIGHT    AIRLINE            FROM        TO        SCHEDULE
 • BIE9825    Air Mediterranee    Prishtina    Medinah        5:30
 • DWT871    Darwin Airline        Prishtina    Zurich        5:50
 • BAL526    Belle Air Europe    Prishtina    Venice        6:00
 • ADR114    Adria Airways        Prishtina    Frankfurt    6:10
 • AUA770    Austrian Airlines    Prishtina    Vienna        7:10
 • THY1018    Turkish Airlines    Prishtina    Istanbul    9:05
 • EDW403    Edelweiss Air        Prishtina    Zurich        9:45
 • BHP2353    Belair Airlines        Prishtina    Zurich        10:00
 • BAL917    Belle Air Europe    Prishtina    Basel – Mulhouse11:30
 • BAL762    Belle Air Europe    Prishtina    Milano        11:40
 • PGT854    Pegasus Airline        Prishtina    Istanbul S.Gokcen11:45
 • ADR156    Adria Airways        Prishtina    Munich        12:50
 • ADR839    Adria Airways        Prishtina    Ljubljana    15:55
 • BIE9722    Air Mediterranee    Prishtina    Medinah        17:50
 • THY1020    Turkish Airlines    Prishtina    Istanbul    20:40
 • JAF1652    Jetair Fly        Prishtina    Tirana-Brussels    21:00

airport prishtina

Despite the construction of Pristina Airport’s new multi million euro terminal running late, the building is expected to open its doors to the public at the start of the 2013/14 winter season. The airport’s operator, Limak and Aéroports de Lyon, say construction work has been gaining momentum in the lead up to the terminal’s opening with technology now being installed for the handling of passengers upon arrival and departure. The airport has also invested into new aircraft handling equipment and the construction of a brand new control tower. The Kosovo Civil Aviation Authority says Pristina Airport will have the most modern terminal in the Balkans which will be fitted with the latest technology. Continue reading Prishtina Airport Flight Schedule and New Terminal update

Airport Pristina is keeping numbers high

Pristina Airport has continued to record strong passenger numbers, though the rate of growth has slowed in July. During last month, Pristina Airport welcomed 198.443 passengers though its doors, an increase of 0.6%. In the first seven months of 2013, Pristina Airport has handled 954.488 passengers, an increase of 11.6% compared to the same period last year. Dubrovnik Airport, which is hot on Pristina’s heels, will handle its millionth passenger of the year today. However, Pristina is expected to maintain its position as the third busiest airport in the former Yugoslavia this year. In 2012 the airport handled 1.527.134 passengers.

limak airports

Pristina International Airport 2013 Statistics Jan-July

 • Janury 119,714
 • February 102,217
 • March 126,132
 • Arill 134,272
 • May 132,610
 • June 141,100
 • July 198.443

 

meanwhile Prishtina Airport is nearing the end of new terminal construction which will be among the best in the Balkans region with over 42,000 m2. The new terminal building of Pristina Adem Jashari Airport is designed as a structure in which all the equipment will be kept for effective operation in an enclosed area of 42,474 m2. There are 26 check-in desks and one large-size luggage check-in desk in the new terminal building. 6 C-type planes or 3 E-type planes will be able to park simultaneously thanks to 4 passenger boarding bridges and 3 fixed link buildings all of which are compatible with the MARS system. With open park positions, 8 C-type and 4 E-type planes are able to park.

The new terminal building will offer highest-quality service in terms of aviation and passenger comfort. In total over 2.500 m2 of trading area, 900 m2 of which is duty-free zone, was established in the new terminal building. With these features, it will serve as the terminal with the most spectacular trading concept of the Balkans.