Si aterron aeroplani ne mjegull

Mënyra më e thjeshtë dhe primitive e pilotimit dhe uljes në aeroport është vëzhgo dhe piloto, që do t’thotë se piloti shikon nëpër dritare për t’parë se nga po shkon. Por, për shkak të kushteve meteorologjike, e veçanërisht mjegullës, kjo metodë shpesh nuk është e mundur.Në ato raste përdoren sistemet e aterrimit me instrumente (ILS).

ILS-localiser-radiation-characteristics

ILS-të janë sinjale precize të radios që emitohen në një drejtim të njohur, në bazë të së cilave aeroplanit dhe pilotit i transmetohet lokacioni në relacion me këto referenca imagjinare. ILS lejon ‚uturimin në një pjerrësi kse mbi ipërfaqen horizontale të terrenit, zakonisht prej 3 shkallësh, duke ofruar udhëzim vertikal (në anglisht glideslope) apo pjerrësia e uljes, dhe një sinjal tjetër, i cili mundëson gjetjen e shmangies horizontale prej pistës (ang. localizer) apo udhëzim horizontal. Ekzistojnë tri kategori të mëdha të ILS-së, të kategorizuara në bazë të precizitetit të sinjalit dhe nivelit të ulët të dukshmërisë që lejojnë.

 • Kategoria I (Cat I) lejon “lartësi të vendimit” jo më pak se 61 m dhe dukshmëri vizuale të pistës jo më pak se 550 m ose shikueshmëri jo më të vogël se 800 m.
 • Kategoria II (Cat II) mundëson aterrim me shikueshmëri vertikale prej 30 m dhe horizontale prej 350 m — kjo kategori përdoret në Aeroportin e Prishtinës.
 • Kategoria III (Cat III) ndahet në tri nënkategori: IIIa 15-30 m në vertikal dhe 300 m në horizontal; IIIb 0-15 m në vertikal dhe 75-200 m në horizontal dhe IIIc 0 m në vertikal dhe 0 në horizontal, apo ulje plotësisht automatike.

Në momentin që piloti e mbërrin lartësinë e vendimit, nëse nuk e sheh pistën, gjë që shpesh ndihmohet nga drita të intensitetit të lartë, ai/ajo duhet të anulojë uljen dhe llojë procedurat e ngritjes

ILS-uhf-glideslope-radiation-characteristics

Kosova Airlines Cmimet e Biletave per Antalya, Basel, Düsseldorf, Genève, Hamburg, München, Stuttgart, Zürich

Cmimet e Biletave per Antalya, Basel, Düsseldorf, Genève, Hamburg, München, Stuttgart, Zürich

 • Prishtina – Antalya Tue 23.07.2013     PRN     06:20     AYT     09:10     84,00 €
 • Prishtina – Antalya Thu 25.07.2013     PRN     07:45     AYT     10:40     129,00 €
 • Prishtina – Antalya Fri 26.07.2013     PRN     05:30     AYT     08:20     84,00 €
 • Prishtina – Antalya Sat 27.07.2013     PRN     06:45     AYT     09:40     129,00 €
 • Prishtina – Antalya Mon 29.07.2013     PRN     07:45     AYT     10:40     129,00 €
 • Prishtina – Basel – Mulhouse 22.07.2013    Sat 27.07.2013     PRN     13:30     MLH     15:35     137,00 €
 • Prishtina – Düsseldorf     Wed 24.07.2013     PRN     14:10     DUS     16:45     48,00 €
 • Prishtina – Düsseldorf     Fri 26.07.2013     PRN     19:50     DUS     22:35     68,00 €
 • Prishtina – Düsseldorf     Sat 27.07.2013    PRN     13:10     DUS     15:50     118,00 €
 • Prishtina – Düsseldorf     Sun 28.07.2013    PRN     08:45     DUS     11:25     118,00 €

air-kosova

 • Prishtina – Genève – Genf Wed 24.07.2013     PRN     12:05     GVA     14:20     83,00 €
 • Prishtina – Genève – Genf Fri 26.07.2013     PRN     21:15     GVA     23:30     154,00 €
 • Prishtina – Genève – Genf Sat 27.07.2013     PRN     10:25     GVA     12:40     226,00 €
 • Prishtina – Genève – Genf Sun 28.07.2013     PRN     09:00     GVA     11:15     226,00 €
 • Prishtina – Hamburg Sat 27.07.2013 PRN     09:25     HAM     12:00     269,00 €
 • Prishtina – Hannover     Sat 27.07.2013     PRN     01:50     HAJ     04:05     239,00 €
 • Prishtina – Hannover     Sat 27.07.2013    PRN     09:40     HAJ     11:55     269,00 €
 • Prishtina – Köln/Bonn Sat 27.07.2013     PRN     02:15     CGN     04:40     179,00 €
 • Prishtina – München Wed 24.07.2013     PRN     21:15     MUC     23:15     28,00 €
 • Prishtina – München Sat 27.07.2013    PRN     08:45     MUC     10:40     58,00 €
 • Prishtina – München Sun 28.07.2013     PRN     18:25     MUC     20:35     119,00 €
 • Prishtina – Stuttgart     Wed 24.07.2013     PRN     20:45     STR     22:45     28,00 €
 • Prishtina – Stuttgart    Fri 26.07.2013    PRN     12:40     STR     14:35     48,00 €
 • Prishtina – Stuttgart     Sat 27.07.2013    PRN     04:15     STR     06:15     78,00 €
 • Prishtina – Stuttgart    Sat 27.07.2013    PRN     14:25     STR     16:25     78,00 €
 • Prishtina – Stuttgart    Sat 27.07.2013    PRN     19:50     STR     21:50     78,00 €
 • Prishtina – Stuttgart    Sun 28.07.2013    PRN     15:15     STR     17:15     78,00 €
 • Prishtina – Zürich     Tue 23.07.2013     PRN     10:50     ZRH     13:00     64,00 €
 • Prishtina – Zürich     Tue 23.07.2013    PRN     17:45     ZRH     20:00     64,00 €
 • Prishtina – Zürich     Wed 24.07.2013     PRN     09:45     ZRH     12:00     87,00 €
 • Prishtina – Zürich     Wed 24.07.2013     PRN     10:00     ZRH     12:10     87,00 €
 • Prishtina – Zürich     Thu 25.07.2013     PRN     10:00     ZRH     12:10     87,00 €
 • Prishtina – Zürich     Thu 25.07.2013    PRN     14:45     ZRH     17:00     87,00 €
 • Prishtina – Zürich     Fri 26.07.2013     PRN     09:45     ZRH     12:00     145,00 €
 • Prishtina – Zürich     Fri 26.07.2013    PRN     09:55     ZRH     12:05     145,00 €
 • Prishtina – Zürich     Fri 26.07.2013     PRN     18:45     ZRH     20:55     145,00 €
 • Prishtina – Zürich     Sat 27.07.2013     PRN     04:15     ZRH     06:30     164,00 €
 • Prishtina – Zürich     Sat 27.07.2013     PRN     09:45     ZRH     12:00     164,00 €
 • Prishtina – Zürich     Sat 27.07.2013     PRN     10:00     ZRH     12:10     164,00 €
 • Prishtina – Zürich     Sat 27.07.2013     PRN     15:50     ZRH     17:55     189,00 €
 • Prishtina – Zürich     Sun 28.07.2013     PRN     04:15     ZRH     06:30     211,00 €
 • Prishtina – Zürich     Sun 28.07.2013     PRN     10:00     ZRH     12:10     236,00 €
 • Prishtina – Zürich     Sun 28.07.2013     PRN     14:40     ZRH     17:00     211,00 €
 • Prishtina – Zürich     Mon 29.07.2013     PRN     09:45     ZRH     12:00     219,00 €
 • Prishtina – Zürich     Mon 29.07.2013     PRN     10:00     ZRH     12:20     219,00 €

Ofertat e Kosova reisen 23-24 Korrik 2013

Ofertat e Kosova reisen

Prishtinë – Zurich Marte,   23 KOR 2013, 17:45 279 CHF *
Prishtinë – Zurich Marte,   23 KOR 2013, 10:50 349 CHF *
Zurich – Prishtinë Marte,   23 KOR 2013, 14:50 349 CHF *
Zurich – Prishtinë Merkure, 24 KOR 2013, 06:50 349 CHF *

ZÜRICH Tel: +41 44 215 20 20 E-Mail: info@kosovareisen.com

Aviacioni Civil, incidenti i Pacollit ishte i lehtë

Autoriteti i Aviacionit Civil të Kosovës, incidentin që i ndodhi zëvendëskryeministrit Pacolli në Aeroportin e Prishtinës po e konsiderojnë si incident të lehtë.

Kushtrim Musa, drejtor i Departamentit për Sigurinë e Fluturimeve, ka thënë se hetimet kanë nisur kohë me parë, por nuk kanë përfunduar ende.

“Të dhënat preliminare tregojnë që në raste të rralla, ky tip i aeroplanit kur mbushet plot me karburant, mund të vijë deri te kalimi i një sasie të kerozinës nga rezervuari kryesor në sistemin e drenazhit të karburantit të aePacolli me aeroplanroplanit, dhe si rrjedhojë, të pasojë rrjedhja e kësaj sasie në platformë, përkundër mekanizmave mbrojtës të instaluar në sistemin e qarkullimit të karburantit në aeroplan”, ka thënë Musa.

Sipas tij, edhe nëse aeroplani do të ngjitej në ajër, kapiteni do të vërente që ka defekt në furnizimin me kerozinë me ç’rast ai do te kthehej prapa për aterrim në aeroport me qellim të evitimit të defektit. Continue reading Aviacioni Civil, incidenti i Pacollit ishte i lehtë

Flyksa Mars cmime speciale nga Prishtina

22.03.2013  Prishtina – Zürich 79.–CHF
22.03.2013  Prishtina – Stuttgart 79.–EUR
22.03.2013  Prishtina – München 59.–EUR
22.03.2013  Prishtina – Düsseldorf 59.–EUR

Flyksa Mars cmime speciale nga Prishtina

flyksa

23.03.2013 Prishtina – Zürich 99.–CHF
23.03.2013 Prishtina – Düsseldorf 59.–EUR
23.03.2013 Prishtina – München 59.–EUR
23.03.2013 Prishtina – Köln/Bonn 59.–EUR
23.03.2013 Prishtina – Frankfurt 59.–EUR
23.03.2013 Prishtina – Stuttgart 79.–EUR
23.03.2013 Prishtina – Basel-Mulhouse 99.–EUR

24.03.2013 Prishtina – Düsseldorf 69.–EUR
24.03.2013 Prishtina – Stuttgart 79.–EUR

Sulmohet aeroplani “Helvetic Airways” për diamante

Persona të armatosur kanë sulmuar agjentët e një transportuesi të fondeve gjatë ngarkimit të tij në avionin “Swiss Helvetic Airways” mbrëmë në aeroportin e Brukselit. Sipas raporteve të mediave, autorët e sulmit të kryer kanë ikur me një pako plot diamante. Fluturimi drejt Cyrihut është anuluar.

Grabitja me armë është kryer pak para orës 20:00 në pistën e aeroportit, është thënë në një deklaratë. “Ne mund të konfirmojmë se në orën 7:47, individët kanë hyrë në aeroport me dy automjete”, thonë përgjegjësit e aeroportit.

Kriminelët, të armatosur rëndë, kanë grabitur pronën e vlefshme përpara se të largoheshin.

I pyetur nga agjencia e lajmeve ATS, një zëdhënës i kompanisë “Swiss” ka konfirmuar sulmin menjëherë pas mesnatës, por nuk thotë sesa sulmues ishin të përfshirë si dhe çfarë mallrash janë vjedhur.

Disa media patën njoftuar më herët të hënën se një furgon kishte qenë objekt i një grabitjeje në pistën e aeroportit. Sipas tyre, autorët kanë ikur me një kuti plot diamante.

Agjentët e transportuesit të fondeve ishin duke hipur në aeroplanin “Helvetic Airways” kur papritur janë sulmuar. Nuk ka pasur të shtëna gjatë operacionit në fjalë, i cili zgjati vetëm disa minuta dhe askush nuk është plagosur, sipas përgjegjësve të aeroportit.

Prokurori ka urdhëruar një hetim. Policia e aeroportit ka kryer detyrat e para urgjente, bëhet e ditur. “Ky incident nuk kishte asnjë ndikim në vazhdimësinë e trafikut ajror. Vetëm fluturimi i lartpërmendur është anuluar”, thuhet në raportin e aeroportit të Brukselit.

Airprishtina fluturimet per nentor 2012

Nisja Prishtinë – Basel/Mulhouse Premte, 2012-10-12     L9917     17:20     19:20     250.00 CHF
Nisja Prishtinë – Bruxelles Premte, 2012-11-09     JAF5848     17:15     21:30     149.00 EUR
Nisja Prishtinë – Bruxelles Hëne, 2012-11-12     JAF1536     17:25     20:05     149.00 EUR
Nisja Prishtinë – Cyrih  Mërjure, 2012-11-07     2L105     14:35     16:45     320.00 CHF
Nisja Prishtinë – Cyrih  Enjte, 2012-11-08     2L105     09:35     11:30     300.00 CHF
Nisja Prishtinë – Cyrih  Enjte, 2012-11-08     WK403     14:45     16:45     320.00 CHF
Nisja Prishtinë – Cyrih  Premte, 2012-11-09     2L105     10:20     12:30     250.00 CHF
Nisja Prishtinë – Dyseldorf Mërkure, 2012-11-07     ST8657     16:50     19:30     219.00 EUR
Nisja Prishtinë – Gjenevë Shtune, 2012-11-10     2L107     11:05     13:25     270.00 CHF
Nisja Prishtinë – Mynhen Mërkure, 2012-11-07     ST1749     17:05     19:10     109.00 EUR
Nisja Prishtinë – Mynhen Shtune, 2012-11-10     ST1749     10:30     12:35     89.00 EUR
Nisja Prishtinë – Shtutgart Mërkure, 2012-11-07     ST7229     10:45     13:05     139.00 EUR
Nisja Prishtinë – Shtutgart Shtune, 2012-11-10     ST7229     10:30     12:50     159.00 EUR
Nisja Prishtinë – Veronë Marte, 2012-11-06     JP262     13:05     15:05     119.00 EUR
Nisja Prishtinë – Veronë Shtune, 2012-11-10     JP262     11:10     13:10     109.00 EUR

airprishtina-nentor

Nisja Shkup – Dyseldorf Shtune, 2012-11-10     GXL667     10:40     13:10     106.00 EUR
Nisja Shkup – Cyrih Mërkure, 2012-11-07     WK439     15:50     17:50     320.00 CHF
Nisja Shkup – Cyrih Premte, 2012-11-09     2L173     15:50     18:00     260.00 CHF
Nisja Shkup – Cyrih Shtune, 2012-11-10     2L173     09:55     12:05     260.00 CHF

Contact Center 24 h

Zvicer +41 44 2211917 / Gjermani +49 211 162503 / Itali +390 240 708009
Belgjikë +32 2 8080962 / Francë +33 4 81680184 / Austri +43 720 881473
Britani e m. +44 203 3189435 / Kosovë +381 38 222099 / Maqedoni +38 92 5111212
Suedia     +46 40 645 3560 / Danimarka +45 70 142 278

Flyksa – Kosova Airlines fluturimet 29 shtator 2012

29.09.2012 Düsseldorf – Prishtina 79.–EUR

30.09.2012 Düsseldorf – Prishtina 69.–EUR

kosova-airlines-germanwings

Prishtina     –     Basel – Mulhouse    4U 5725     Sat 29.09.     PRN     13:00     MLH     15:05     95,00 €
Prishtina     –     Berlin Schönefeld     4U 5711     Sat 29.09.     PRN     13:30     SXF     15:40     219,00 €
Prishtina     –     Düsseldorf        4U 5701     Sat 29.09.     PRN     08:30     DUS     11:30     219,00 €
Prishtina     –     Düsseldorf        4U 5701     Sun 30.09.     PRN     08:35     DUS     11:15     219,00 €
Prishtina     –     Genève – Genf        4T 3993     Sat 29.09.     PRN     09:20     GVA     11:30     155,00 €
Prishtina     –     Hamburg            4U 5705     Sat 29.09.     PRN     09:40     HAM     12:30     289,00 €
Prishtina     –     Hannover        4U 5715     Sat 29.09.     PRN     16:30     HAJ     18:45     229,00 €
Prishtina     –     Köln/Bonn         4U 5707     Sat 29.09.     PRN     15:30     CGN     17:55     169,00 €
Prishtina     –     München            4U 5703     Sat 29.09.     PRN     08:40     MUC     10:45     189,00 €
Prishtina     –     München            4U 5703     Sun 30.09.     PRN     15:10     MUC     17:15     189,00 €
Prishtina     –     Stuttgart        4U 5713     Sat 29.09.     PRN     14:35     STR     16:35     179,00 €
Prishtina     –     Stuttgart        4U 5717     Sat 29.09.     PRN     18:45     STR     20:45     179,00 €
Prishtina     –     Stuttgart        4U 5713     Sun 30.09.     PRN     20:40     STR     22:40     189,00 €
Prishtina     –     Zürich            4T 2353     Fri 28.09.     PRN     08:55     ZRH     10:55     105,00 €
Prishtina     –     Zürich            4T 2353     Sat 29.09.     PRN     15:30     ZRH     17:40     114,00 €
Prishtina     –     Zürich            4T 2353     Sun 30.09.     PRN     10:00     ZRH     12:10     187,00 €

Kosova Airlines

Kosova Airlines – Flyksa Numrat e telefonit
Düsseldorf: 00211 17 39 930 / Stuttgart: 0711 87 03 06 90 / München: 089 97 30 66 42
Frankfurt: 069 25 66 760 / Zürich: 044 315 59 59 / Prishtinë: 038 220 220