Aviacioni Civil, incidenti i Pacollit ishte i lehtë

Autoriteti i Aviacionit Civil të Kosovës, incidentin që i ndodhi zëvendëskryeministrit Pacolli në Aeroportin e Prishtinës po e konsiderojnë si incident të lehtë.

Kushtrim Musa, drejtor i Departamentit për Sigurinë e Fluturimeve, ka thënë se hetimet kanë nisur kohë me parë, por nuk kanë përfunduar ende.

“Të dhënat preliminare tregojnë që në raste të rralla, ky tip i aeroplanit kur mbushet plot me karburant, mund të vijë deri te kalimi i një sasie të kerozinës nga rezervuari kryesor në sistemin e drenazhit të karburantit të aePacolli me aeroplanroplanit, dhe si rrjedhojë, të pasojë rrjedhja e kësaj sasie në platformë, përkundër mekanizmave mbrojtës të instaluar në sistemin e qarkullimit të karburantit në aeroplan”, ka thënë Musa.

Sipas tij, edhe nëse aeroplani do të ngjitej në ajër, kapiteni do të vërente që ka defekt në furnizimin me kerozinë me ç’rast ai do te kthehej prapa për aterrim në aeroport me qellim të evitimit të defektit. Continue reading Aviacioni Civil, incidenti i Pacollit ishte i lehtë

SEZONI VEROR 2013 I FLUTURIMEVE NË AEROPORTIN NDËRKOMBËTAR TË PRISHTINËS ’’ADEM JASHARI ”

Përmes procesit të koordinimit me operatorët ajrorë është bërë planifikimi i trafikut pothuajse i tërë sezonit veror 2013, i cili do të jetë edhe sezoni i fundit veror në të cilin udhëtarët do të procesohen dhe shërbehen në terminalet ekzistuese. Rritjet e theksuara, dhe të publikuara vazhdimisht, të tregut të transportit ajror në Kosovë do të kenë një trend të njëjtë edhe në sezonin veror 2013 (31 mars-26 tetor). Ngritja e numrit të fluturimeve si dhe operimi i fluturimeve me aeroplanë të kapaciteteve më të mëdha të ulëseve pasqyron një projeksion të shfrytëzimit të ANP “Adem Jashari” nga një numër më i madh udhëtarësh si dhe të frekuentimit më të shpeshtë të aeroportit edhe nga udhëtarët
e rregullt.

Një nga kryeqendrat evropiane, Londra, do t’i rikthehet listës së gjatë të destinacioneve që shërbehen nga operatorët ajrorë në Aeroportin Ndërkombëtar të Prishtinës “Adem Jashari”. Kështu, duke filluar më 29 qershor 2013, kompania ajrore gjermane “Germania”, destinacioneve të shumta që i operon në Gjermani nga Prishtina, do t’i shtojë edhe Londrën, përkatësisht aeroportin “Gatwick”, aeroport ky në mesin e aeroporteve më të mëdha Evropiane (në pozitën e 10-të, me mbi 34 milion udhëtarë në 2012). Referuar aplikimit aktual, Germania për në Londër do të ketë dy fluturime në javë, të shtunave dhe të mërkurave dhe që të dy fluturimet janë planifikuar të operohen në mbrëmje.

Cyrihu, si një nga destinacionet kryesore në ANP “Adem Jashari”, do të ketë rritje të mëtejshme të numrit të fluturimeve. Në këtë rritje në veçanti kanë ndikuar kompanitë ajrore Helvetic Airways dhe Darwin Airline, kjo e fundit në bashkëpunim me Belle Air Europe. Kur këtyre dy operatorëve që filluan me operime në sezonin që po lëmë pas iu shtojmë edhe frekuencat e operatorëve që tanimë për një kohë të gjatë e shërbejnë këtë destinacion, siç janë Edelweiss në partneritet me Swiss Int’l Airlines dhe Belair në partneritet me Air Berlin, arrijmë në përfundim se do të kemi një rritje të numrit të fluturimeve, që do të sillet nga tre fluturime në ditët më pak të ngarkuara, e deri në pesë fluturime në ditë që do të lidhin direkt ANP “Adem Jashari” me Cyrihun.

photo

Antalia, si destinacioni shumë i preferuar për pushimet verore, këtë sezon i ofrohet tregut nga gjithsej pesë kompani ajrore, të cilat janë në partneritet me shumë operatorë dhe agjenci udhëtimesh. Operatorët ajrorë që kësaj vere planifikojnë t’i përmbushin nevojat e kësaj kategorie të udhëtarëve janë: Turkish Airlines, Pegasus, Freebird Airlines, Corendon Airlines dhe Sky Airlines. Risi e kësaj vere është rikthimi për të operuar në ANP i Freebird Airlines. Fluturimet për në Antalia do shtrihen në periudhën kohore me fillim nga java e fundit e muajit maj e deri rreth mesit të muajit shtator.

Në të veçantat e këtij sezoni vere është edhe përfshirja e Turkish Airlines në fluturimet për në Antalia. Pra, përveç dy fluturimeve në ditë nga dhe për në Stamboll, do të ofrojë edhe fluturime direkte “charter” për në Antalia dhe këtë dy herë në javë. Siç kemi theksuar edhe në publikimet e mëhershme, edhe gjatë këtij sezoni, Stambolli do të jetë i shërbyer nga një numër i madh fluturimesh, rreth njëzet është numri i fluturimeve në javë të planifikuara nga Turkish Airlines dhe Pegasus Airlines.

Aeroporti i Malmos në Suedi, i shërbyer shumë herë përgjatë sezonave më të shkurta kohore, në planet e Belle Air Europe është planifikuar të operohet në tërë sezonin veror 2013, gjë që bën të mundur lidhjen e ANP “Adem Jashari” me këtë pikë shumë strategjike të Gadishullit Skandinav. Gjithashtu, lidhja me Kopenhagën përmes kompanisë ajrore SAS me dy fluturime të rregullta në javë dhe me shumë të tjera shtesë në sezonin e lartë të verës, si dhe fluturimet e planifikuara poashtu nga SAS dhe Norwegian Air për sezonin e lartë veror nga/në Stokholm, Oslo dhe Goteborg janë një tregues i zgjerimit të lidhjeve ajrore të Kosovës me këtë pjesë të Evropës.

EuroAirport, aeroport që gjendet në trekëndëshin Bazel-Myluz-Frajburg është kthyer në një destinacion mjaft të rëndësishëm për kompanitë ajrore që operojnë në ANP. Sezon pas sezoni fluksi i trafikut nga dhe për në këtë aeroport është duke shënuar ngritje dhe kjo do të jetë prezente edhe në sezonin veror 2013. Disa kompani ajrore që do të ofrojnë transport ajror në/nga ky aeroport si Easyjet, Belle Air Europe, Germanwings, Adria Airways, Germania e Air Bucharest kanë planifikuar fluturime që lidhin ANP “Adem Jashari” dhe EuroAirport, qoftë në pjesën e Bazelit (Zvicër) ashtu edhe atë të Myluzit (Francë). Zgjerimi i kapaciteteve të linjave ajrore në shumicën e destinacioneve që operohen në ANP “Adem Jashari”, si dhe rritja e numrit të operatorëve ajrorë nëpër destinacione të ndryshme, do t’u mundësojë udhëtarëve që shfrytëzojnë ANP-në të kenë mundësi zgjedhjeje dhe të kenë oferta të përshtatshme sa i takon orareve të fluturimeve. Aeroporti Ndërkombëtar i Prishtinës “Adem Jashari” i menaxhuar nga kompania Limak Kosova International Airport mbetet përherë i orientuar që të përmbushë pritjet e operatorëve ajrorë, udhëtarëve dhe palëve tjera, duke ofruar gjithë çfarë është e mundur për shërbime sa më të mira për shfrytëzuesit e aeroportit. Këto zhvillime që u theksuan më lart dhe shumë të tjera tregojnë për një bashkpunim të ngushtë që aeroporti ka me operatorët ajrorë dhe ky nivel kooperimi do të jetë përherë i pranishëm dhe do të fuqizohet edhe më shumë në të ardhmen, kur edhe pritet shpejt të kemi infrastrukturë tërësisht të re për të ofruar shërbime ndaj kompanive ajrore dhe udhëtarëve.

 1. Prishtine Antalia Prishtine – Turkish Airlines
 2. Prishtine Antalia Prishtine – Pegasus Airlines
 3. Prishtine Antalia Prishtine – Freebird Airlines
 4. Prishtine Antalia Prishtine – Corendon Airlines
 5. Prishtine Antalia Prishtine –  Sky Airlines
 6. Prishtine Bazel/Myluz Prishtine – Easyjet Germanwings
 7. Prishtine Bazel/Myluz Prishtine –  Germania
 8. Prishtine Bazel/Myluz Prishtine –  Adria Airways
 9. Prishtine Bazel/Myluz Prishtine – Belle Air Europe
 10. Prishtine Bazel/Myluz Prishtine –  Air Bucharest
 11. Prishtine Berlin Prishtine – Germanwings
 12. Prishtine Bruksel Prishtine – JetairFly
 13. Prishtine Cyrih Prishtine – Edelweiss Air
 14. Prishtine Cyrih Prishtine – Belair Airlines
 15. Prishtine Cyrih Prishtine – Darwin Airline
 16. Prishtine Cyrih Prishtine – Helvetic Airways
 17. Prishtine Dyzeldorf Prishtine – Germanwings
 18. Prishtine Dyzeldorf Prishtine – Germania
 19. Prishtine Dyzeldorf Prishtine – Belle Air Europe
 20. Prishtine Dyzeldorf Prishtine – Air Bucharest
 21. Prishtine Frankfurt Prishtine – Adria Airways
 22. Prishtine Frankfurt Prishtine – Germanwings
 23. Prishtine Fridrihshafen Prishtine – Adria Airways
 24. Prishtine Gjenevë Prishtine – Edelweiss Air
 25. Prishtine Gjenevë Prishtine – Belair Airlines
 26. Prishtine Gjenevë Prishtine – Helvetic Airways
 27. Prishtine Gjenevë Prishtine – Easyjet
 28. Prishtine Gjenevë Prishtine –  Darwin Airline
 29. Prishtine Goteburg Prishtine – SAS
 30. Prishtine Goteburg Prishtine – Norwegian Air Shuttle
 31. Prishtine Hamburg Prishtine – Germanwings
 32. Prishtine Hanover Prishtine – Germanwings
 33. Prishtine Hanover Prishtine – Belle Air Europe
 34. Prishtine Koln Prishtine – Germanwings
 35. Prishtine Kopenhagë Prishtine – SAS
 36. Prishtine Londër Gatwick Prishtine – Germania
 37. Prishtine Lubjanë Prishtine – Adria Airways
 38. Prishtine Malmo Prishtine – Belle Air Europe
 39. Prishtine Milano Malpensa Prishtine – Belle Air Europe
 40. Prishtine Mynih Prishtine – Germania
 41. Prishtine Mynih Prishtine – Germanwings
 42. Prishtine Mynih Prishtine – Belle Air Europe
 43. Prishtine Mynih Prishtine – Adria Airways
 44. Prishtine Oslo Prishtine – SAS
 45. Prishtine Oslo Prishtine – Norwegian Air Shuttle
 46. Prishtine Shtutgart Prishtine – Germanwings
 47. Prishtine Shtutgart Prishtine – Germania
 48. Prishtine Shtutgart Prishtine – Belle Air Europe
 49. Prishtine Stamboll Prishtine – Turkish Airlines (Ataturk)
 50. Prishtine Stamboll Prishtine – Pegasus Airlines (Sabiha Gokcen)
 51. Prishtine Stokholm Prishtine – SAS
 52. Prishtine Venedik Prishtine – Belle Air Europe
 53. Prishtine Veronë Prishtine – Belle Air Europe
 54. Prishtine Veronë Prishtine – Adria Airways
 55. Prishtine Vjenë Prishtine – Austrian Airlines
 56. Prishtine Vjenë Prishtine –  Belle Air Europe

Kosova shumë shpejt me terminal të ri të ANP-së

Zëvendësministri i Financave Ramadan Avdiu, ka vizituar sot punishten e terminalit të ri të Aeroportit Ndërkombëtar të Prishtinës “Adem Jashari”, ku është pritur nga menaxhmenti i lartë i koncesionarit “Limak” .

Gjatë kësaj vizite zëvendësministri Avdiu vizitoi për së afërmi punimet në terminalin e ri të ANP-së, ku u njoftua detajisht me punën dhe ecurinë e punimeve të terminalit të ri nga z. Aldun Kokturk, drejtor për menaxhim të projektit tek koncesionari “Limak”.

Me këtë rast zëvendësministri Avdiu shprehi vlerësimet më të larta për punën e deritanishme dhe falënderoi koncesionarin për respektimin e marrëveshjes dhe punën e shkëlqyer që po bënë në terminalin e ri.

“Pas dhënies me Koncesion Buxheti i Kosovës ka përfituar të hyra nga ANP-ja deri me tani në 4 milion euro ndërsa për këtë vitë janë paraparë të inkasohen edhe 6 milionë euro. Puna e kryer deri më tani dëshmon edhe përkushtimin e kompanisë që Aeroporti i ri të përfundojë në vjeshtën e hershme të këtij viti. Deri më tani nga kompania janë investuar rreth 60 milion euro e që dëshmon një përkushtim që kjo kompani po respekton kontratën për investim cilësor”, tha zëvendësministri Ramadan Avdiu.

Ndërsa, drejtori për menaxhim të projektit tek koncesionari “Limak”, Aldun Kokturk, duke falënderuar Qeverinë e Republikës së Kosovës për bashkëpunim, theksoi se deri më tani janë angazhuar mbi 1000 punëtor kosovar në ndërtimin e infrastrukturës së deritanishme dhe shpresojmë që në afatin kohor dhe duke respektuar edhe kontratën ne do të përfundojmë ndërtimin e Aeroportit ndër më të mirët në botë, i cili do të ofrojë shërbimet më cilësore të njëjta me aeroportet më të mira botërore.

Aeroporti luan me aviokompanitë gjermane

Prishtinë. Udhëtarët e njërës nga aviokompanitë më të mëdha gjermane, “Air Berlin”, kanë pritur me orë të tëra të dielën në Aeroportin Ndërkombëtar të Prishtinës (ANP), duke mos u lejuar të shkojnë në destinacionin e fundit, përkatësisht në Dyseldorf të Gjermanisë.

Fluturimi i “Air Berlin” nga Prishtina për në Dyseldorf zakonisht bëhej në ora 09:00 të mëngjesit, me ç’rast rreth 200 udhëtarë të kësaj kompanie kishin arritur dy orë më herët në Aeroport. Mirëpo, drejtuesit e këtij të fundit në asnjë mënyrë nuk e kishin lejuar aeroplanin të fluturojë para orës 11:00, pavarësisht se nuk kishin të rezervuar ndonjë fluturim tjetër.

Përfaqësuesit e kompanisë gjermane “Air Berlin” ankohen se drejtuesit e Aeroportit Ndërkombëtar të Prishtinës po i maltretojnë pasagjerët e tyre.

“Drejtuesit e Aeroportit po i maltretojnë pasagjerët e kompanive gjermane. Ajo që ka ndodhur të dielën me kompaninë “Air Berlin”, ditë më parë ka ndodhur edhe me pasagjerët e kompanisë “German Wings”, bën të ditur Remzi Ejupi, drejtor i agjencisë turistike “Eurokoha”, e cila është përfaqësuese e kompanisë gjermane “Air Berlin” në Kosovë.

Ejupi pohon se zyra e koordinatorit të sloteve pranë ANP-së po manipulon me oraret e fluturimeve të aviokompanive dhe si pasojë e kësaj pasagjerët po detyrohen të presin me orë të tëra në terminal.

Sipas tij, Komisioni Evropian(KE) qe dy vjet rresht kërkon nga Zyra e Aviacionit Civil të Kosovës dhe Ministria e Transportit që të mos ketë koordinator të sloteve pranë ANP-së, por të formohet një komitet i sloteve, i cili do të përbëhej nga përfaqësuesit e aviokompanive, mirëpo zyrtarët kosovarë si duket nuk e “çajnë kokën” në lidhje me një kërkesë të tillë të KE-së.

“Komiteti i sloteve do të ishte një organ i pavarur dhe nuk do të varej nga një person, ashtu siç ndodh aktualisht”, potencon Ejupi.

Ai paralajmëron se aviokompanitë gjermane për maltretimet e tilla të pasagjerëve do t’i drejtohen me ankesë edhe Ambasadës Gjermane në Kosovës, Zyrës së Aviacionit Civil, Ministrisë së Transportit dhe institucioneve tjera relevante në vend.

Në anën tjetër, zyrtarët e Aeroportit Ndërkombëtar të Prishtinës nuk kanë dashur të flasin për këtë çështje. Zëdhënësi i kësaj kompanie publike, Altin Ahmeti, pasi që është konsultuar me drejtorin Agron Mustafa, ka thënë se drejtori nuk dëshiron të përgjigjet në pyetjet e gazetës, por çuditërisht ka rekomanduar që për këtë çështje të kontaktohet drejtori i agjencisë “Eurokoha”, Remzi Ejupi.

Rritet konkurrenca mes aviokompanive, Lufthansa hyn ne Aeroportin e Prishtines

 

Konkurrenca e aviokompanive pritet të bëhet për tregun gjerman dhe italian të fluturimeve ku është koncentruar pjesa më e madhe e bashkëatdhetarëve tanë, treg i cili ende nuk është shfrytëzuar sa duhet.

Risitë më të mëdha të cilat veçohen për sezonin veror të vitit e ardhshëm që fillon ne fund të muajit Mars, është hyrja për herë të parë në treg e aviokompanisë më të madhe gjermane dhe europiane “Lufthansa”, me 4 fluturime të rregullta nga qyteti i Dyseldorfit dhe fluturimet e aviokompanisë sllovene “Adria Airvays” që pritet të startojë me 5 fluturime në ditë për qytete të ndryshme gjermane.

Gjithashtu rritje të numrit të fluturimeve pritet të bëjë dhe gjiganti tjetër British Airways, 6 fluturime në javë direkte me Londrën, Easy Jet me minimum 5 fluturime në javë rregullisht dhe 7 në kohë të sezonit të lartë, Malev që pritet të dyfishoj fluturimet nga 7 në 14 fluturime gjatë javës etj.

“Jemi shumë të kënaqur me interesimin e aviokompanive të reja për të filluar fluturimet  si dhe rritjen e numrit të f Continue reading Rritet konkurrenca mes aviokompanive, Lufthansa hyn ne Aeroportin e Prishtines

Startojne fluturimet e EasyJet, ne dimer rritet numri i fluturimeve

Fluturimi i kësaj kompanie, e cila starton me katër fluturime në javë nga Zvicra në Kosovë, konkretisht dy fluturime nga Baseli dhe dy të tjera nga Gjeneva, shenjon Aeroportin e Prishtinës në hartën e destinacioneve të kësaj kompanie gjigante, duke e kthyer njëkohësisht ANP-në në të vetmin aeroport në regjion ku kompania kryen fluturime.
EasyJet është aviokompania lider në Evropë me çmimet më të lira. Për momentin ka një flotë prej 182 aeroplanësh të angazhuar në 504 destinacione të ndryshme, prezente në 119 aeroporte të 29 vendeve të ndryshme ndërsa vitin e kaluar ka bartur mbi 46 milionë udhëtarë në vitin e kaluar. Continue reading Startojne fluturimet e EasyJet, ne dimer rritet numri i fluturimeve

Airport rises in category landings with only 300 meters visibility

This is due to the large investments that are made throughout this time, which enable aircraft to land in foggy weather and visibility only 300 meters. So far the official limit for planes landing in foggy weather was 700 feet.
 

“Capital investments and completed before the completion of a range of conditions and other safety standards required by local and international regulations in the field of civil aviation, which was officially confirmed by the Civil Aviation Authority of Kosovo after multiple inpektimeve us lets move on to a higher category of operations, from category I of the category II. This allows that during winter season and especially in foggy weather we are operating more and more flexible in relation to aircraft flights. This will greatly help in the relief of tollovive and loss of precious time for passengers, “said Managing Director of PIA, Agron Mustafa. Continue reading Airport rises in category landings with only 300 meters visibility

Aeroporti ngritet ne kategori, tani aterrimet me vetem 300 metra dukshmeri

Kjo në saje në investimeve të mëdha që janë bërë gjatë gjithë kësaj kohe, të cilat mundësojnë që aeroplanët të aterojnë në mot me mjegull dhe me dukshmëri vetëm 300 metra. Deri tani kufiri limit zyrtar i aterimit për aeroplanët në mot me mjegull ka qenë 700 metra.
 
“Investimet kapitale të përfunduara më parë dhe plotësimi i një varg kushtesh dhe standardesh tjera të sigurisë të kërkuara sipas rregulloreve vendore dhe atyre ndërkombëtare në fushën e aviacionit civil, të cilat u konfirmuan zyrtarisht nga Autoriteti i Aviacionit Civil të Kosovës pas inpektimeve të shumta, na lejon që të kalojmë në një kategori më të lartë të operimeve, nga kategoria I-rë në kategorinë e II-të. Kjo mundëson që gjatë sezonit dimror dhe veçmas në mot me mjegull të jemi më operativ dhe më fleksibël në raport më fluturimet e aeroplanëve. Kjo do të ndihmojë shumë në evitimin e tollovive dhe humbjen e kohës së çmuar për udhëtarët”, tha Drejtori Menaxhues i Aeroportit Ndërkombëtar të Prishtinës, Agron Mustafa. Continue reading Aeroporti ngritet ne kategori, tani aterrimet me vetem 300 metra dukshmeri

Pristina International Airport reached 1 million passangers in September

This statistic represents an increase of over 85 thousand passengers, or in percentage nearly 10 percent more to this nine-month period.
By the end of September of 2009, around 923 thousand passengers passed ANP while the entire year ended with about 1.2 million passengers.
During this year provided that the number of passengers to exceed the figure of 1.3 million passengers, which represents a great achievement considering that only two years in this company, precisely in November 2008 to celebrate for the first time in the company histrorine passing traveler the 1 millionth, having rewarded him with a free ticket and being treated as very special eviniment. Continue reading Pristina International Airport reached 1 million passangers in September

Aeroport, udhetari i 1 milionte kaloi ne shtator

Kjo statistike paraqet nje rritje prej mbi 85 mije udhetareve, apo shprehur ne perqindje gati rreth 10 per qind me shume per kete periudhe nentemujore.
Deri ne fund te muajit Shtator te vitit 2009, neper ANP kaluan 923 mije udhetare ndersa i gjithe viti u mbyll me rreth 1.2 milione udhetare.
Gjate ketij viti parashihet qe numri i udhetareve te kaloj shifren prej 1.3 milion pasagjereve, çka paraqet arritje te madhe duke pasur parasysh se vetem para dy viteve ne kete kompani, saktesisht ne Nentor 2008 qe festuar per here te pare ne histrorine e kompanise kalimi i udhetarit te 1 milionte, duke e shperblyer ate me nje bilete falas dhe duke u trajtuar si eviniment shume i veçante. Continue reading Aeroport, udhetari i 1 milionte kaloi ne shtator