Kosova, për t’u vizituar më 2011

Gazeta më e madhe amerikane, New York Times preferon Kosovën si një prej vendeve që duhet vizituar në vitin 2011. Kjo gazetë rekomandon 41 vende në botë që duhet parë këtë vit, dhe e rendit vendin tonë në të 36-n, me këtë arsyetim:

“Para vetëm një dekade, kjo enklavë shqiptare ishte një provincë e trazuar e Serbisë; forcat serbe të Slobodan Milosevicit shkatërruan fshatra dhe qytete dhe vranë mijëra civilë, në kërkim të atyre që luftonin. NATO-ja i dha fund luftimeve, por tensionet vazhduan.

Që kur Kosova e shpalli pavarësinë në vitin 2008, provoi të nisë gjithçka nga zeroja. Përkundër problemeve dhe kundërthënieve, ka përparim në aspektin e udhëtimit: po ndërtohet një autostradë 1 miliardë dollarëshe, hotelet që ishin pronë e shtetit janë privatizuar dhe ridisejnuar, disa vende historike kanë marrë mbrojtje nga UNESCO, dhe në Aeroportin ndërkombëtar tashmë operon edhe avio-kompania e njohur evropiane, EasyJet. Continue reading Kosova, për t’u vizituar më 2011

Kosovo – Mountains, medieval architecture and unexpected night life

Kosovo has been listed as 36th place to visit in 2011 by New York Times, travel

36. Kosovo
Mountains, medieval architecture and unexpected night life.

Just over a decade ago, this Albanian enclave was a troubled province of Serbia; Slobodan Milosevic’s Serbian forces destroyed myriad towns and cities and killed thousands in their pursuit of independence fighters. NATO ended the fighting, but flare-ups continued.

The last few years have seen Kosovo — which declared independence in 2008 — attempt to rise from the ashes. Despite problems and controversies, there is progress on the travel front: a $1 billion highway project is under way, government-owned hotels have been privatized and refurbished, various historic sites have won Unesco World Heritage status, and the airport now welcomes the European budget carrier EasyJet. Continue reading Kosovo – Mountains, medieval architecture and unexpected night life